De vroege uurtjes van de dag zijn de belangrijkste, als het op productiviteit aankomt. Geef ze daarom het respect dat ze verdienen door ze niet in bed te verknoeien, maar een lekker vroege kickstart aan je dag te geven. Zelfs als je moeite hebt met vroeg opstaan!

Geloof me, ik weet hoe het voelt. Je wéét dat je eruit zou moeten, maar jij en je bed: jullie zijn té dikke maatjes. Verknocht, niet te scheiden, als een negatieve en positieve magneet die elkaar gevonden hebben. Vooral ‘s ochtends lijkt de aantrekkingskracht extra sterk, zo onder de warme dekens en op dat aangenaam matras. Je hebt alles goed gedaan: je hebt je smartphone goed afgericht, viel meteen in slaap met deze truc en je hebt er de aanbevolen uurtjes op zitten en sliep hartstikke goed door een oeroude techniek.

Maar nu zal je er vroeger of later toch aan moeten geloven; opstaan. En dan liever vroeger dan later. Want vroeger betekent productiever. En gezonder. En gelukkiger. En een betere dag. En wie wil dat nu niet?

Zet je dus even over je onlosmakelijke liefde heen en denk aan de mogelijkheden die vandaag je te bieden heeft, míts je nu je bed uitkomt in plaats van nog meer waardevolle tijd onder de dekens te verknoeien.

vroeg-opstaan-5

Waarom vroeg opstaan een goed idee is, al voelt je bed nog zo goed

Al denk je daar misschien anders over wanneer je met een half oog de situatie buiten de dekens beoordeelt – een kickstart voor je dag, is écht wat je wil.

Niet alleen om de belangrijkste reden; de ochtenduren zijn de meest productieve uren.

Er zijn nog een paar mooie bijwerkingen van op tijd opstaan:

Kickstarten dus, die dag!

Kickstart je dag – 3 tips 

Er bestaan een paar simpele handelingen die je uit je bed en in je dag schoppen. Houd hier aan vast, maak er een ritueel van en wen zo vanzelf aan elke dag vroeg opstaan!

1 Gooi koud water in je gezicht

Het eerste wat je doet bij vroeg opstaan is een flinke mep koud water in je gezicht gooien, zo’n 3 keer achter elkaar.

De zenuwuiteinden in je gezicht staan in directe verbinding met je brein, waardoor dit een teken krijgt dat de dag is begonnen. Zo voorkom je dat je terugstrompelt naar je warme bedje.

2 Stretch! 

Oké, dubbelvouwen hoeft niet. Maar door een korte serie stretches naar jouw wens standaard in je ochtend in te bouwen geef je je lichaam een signaal dat de dag begonnen is en dat het aan het werk mag. Bovendien haalt het de knopen uit je knoken van 8 uur in bed liggen.

Een handige en toegankelijk serie is de yoga sun-salutation, een korte indoor-workout of een 10 minuten rondje op je hardloopschoenen.

3 Drink koud water

vroeg-opstaan-4

Zet ‘s avonds alvast een flesje water in de koelkast, zodat het ‘s ochtends goed koud is geworden. Drink het ‘s ochtends leeg en activeer je hele lijf door het een korte koude boost te geven én het meteen te hydrateren. Vooral dat laatste voordeel is er eentje om niet te onderschatten. ‘S nachts dehydrateert je lichaam flink, wat funest is voor je productiviteit.

Extra tip: stop wat schijfjes citroen in het waterflesje en begin je dag met een hydratatie- én vitamineboost. Citroen loopt over van vitamine C, een extra kickstart voor je afweersysteem! 

Zo zorg je niet alleen voor een goede ochtend, maar automatisch ook voor een goede dag. Eentje die het waard is om zo vroeg afscheid van je heerlijke bedje te nemen en die je motiveert om hem morgen wéér te kickstarten!

Meer nodig om je dag te kickstarten en vervolgens slimmer in te vullen? Volg onze complete cursus time management!

Vroeg opstaan

Meer tips? Volg ons op Facebook

Tijdwinst.com