Duimen draaiend naar je plafond staren? Woelen, piekeren en weer de zovéélste nacht wakker liggen? Deze wetenschappelijk bewezen techniek zou zomaar eens jouw redding kunnen zijn: geleide slaap meditatie. Hier vind je stap voor stap hoe dat werkt én de beste video’s om jou als een roos in slaap te brengen.

Kom jij ook zo moeilijk in slaap? Probeer dan eens geleide slaapmeditatie. Slaap meditatie kan een nuttige gewoonte zijn voor mensen die niet alleen sneller in slaap willen vallen, maar ook hun slaapkwaliteit willen verbeteren. Je wordt uitgerust wakker, het verhoogt je focus én kan bijdragen aan je zelfvertrouwen. Voor we hier verder op in duiken, geven we je meteen waarnaar jij op zoekt bent; namelijk een handvol fantastische slaapmeditatie Youtube video’s die jou helpen ontspannen. Wil je meer weten over de kracht van slaap meditatie lees dan verder onder de video’s.

Welterusten!

Op zoek naar slaap meditatie op Spotify? De Tijdwinst.com playlist

Begeleide slaap meditatie

Helende slaap meditatie

Slaap meditatie mannenstem

Mindfulness oefeningen slaap meditatie

Diepe slaapmeditatie

Slaap meditatie Michael Pilarczyk

Is mediteren voor het slapen goed?

Jazeker!

Soms heb je van die dagen waarop je moeilijk in slaap komt. Je blijft woelen, draaien en piekeren, met het gevolg dat je jouw aanbevolen 7 tot 9 uur slaap niet haalt. Niet bepaald bevorderlijk voor jouw gezondheid en mentale staat of productiviteit en concentratie. Je kunt dan grijpen naar een kruidenthee of homeopatische middeltjes, maar die lossen je slaapprobleem en racende gedachten niet altijd op. Probeer daarom eens iets uit waar je misschien nog niet eerder aan hebt gedacht: geleide slaap meditatie

Wat is slaap meditatie?

Met mediteren ben je vast bekend. Meditatie zorgt voor een verhoogde staat van bewustzijn en door middel van je aandacht te richten, reken je af met negatieve herhalende gedachten. Het verbetert je mentale welzijn, versterkt je innerlijke rust en rekent af met stress.

Ook helpt mediteren je beter te slapen. Het zorgt namelijk voor ontspanning en kan je geest en lichaam tot rust brengen. Ideaal wanneer je met slapeloosheid of slaapproblemen worstelt. 

Slaap meditatie is hierbij een vorm van mediteren waarin je de focus legt op het slaap aspect. Je voert het vlak voor het slapen uit, het liefst in bed, met het doel om sneller in slaap te vallen en uitgerust wakker te worden.

Waar is slaap meditatie goed voor?

Slaap meditatie helpt bij de aanmaak van het slaaphormoon melatonine, dat is een stofje dat ontzettend belangrijk is voor jouw nachtrust en een gezond bioritme. Ook verlaagt mediteren jouw bloeddruk en hartslag, verbetert het je zenuwstelsel én is het een fantastische manier om angstklachten en depressie tegen te gaan. En je concentratie en focus? Through the roof!

Kortom: slaap meditatie verbetert niet alleen je slaapgedrag, maar je algehele mentale én fysieke welzijn. Zeker iets dat je wilt uitproberen!

Slaap meditatie

Hoe doe je slaapmeditatie?

Over hoe je ‘gewoon’ moet mediteren schreven we een artikel, beter gezegd: een heuse zenmeester deelde zijn beste meditatie-tips met ons. Slaap meditatie werkt daarentegen net iets anders:

1. Zoek een rustgevende ruimte op

De ideale uitkomst is dat je tijdens of na je slaap meditatie als een roosje in slaap valt. Het liefst kies je daarom je slaapkamer als meditatieplek en zet je de omgevingsfactoren naar je hand: 

  • Zorg voor een koele slaapkamer – het liefst 19 of 20 graden.
  • Maak het zo donker mogelijk – sluit gordijnen, rolluiken of draag een verduisterend slaapmasker.
  • Elimineer afleiding en geluid – zet je telefoon stil, vermijd huisdieren op je slaapkamer en leg alles weg dat jou tussendoor kan storen.
  • Draag comfortabele kleding – kies kleding waarin jij kunt ontspannen en waarin je zowel kunt mediteren als slapen.

2. Kies voor begeleiding (of niet)

Het is nu aan jou om te kiezen of je een begeleide slaap meditatie wilt aangaan of het op eigen houtje doet. Onder ‘begeleide meditaties’ verstaan we sessies waarin iemand jouw begeleid. Dat kan in levende lijve, maar in dit geval gaat het waarschijnlijk om muziek of filmpjes.

Hiervoor heb je tal van keuzes:

  • Youtube heeft fantastisch veel begeleide meditatie video’s.
  • Spotify en andere muziekaanbieders hebben ook speciale lijsten.
  • Ook bestaan er tal van apps die niet alleen begeleiding aanbieden, maar ook je voortgang monitoren.

Kies wat bij jou past of besluit slechts naar rustgevende muziek te luisteren. De keuze is aan jou. 

Tip: gebruik een noise cancelling headset voor optimale geluidsbeleving en verminder gelijktijdig omgevingsgeluid.

Extra tip: let erop dat wanneer je jouw telefoon ‘s nachts gebruikt om muziek of Youtube-filmpjes af te spelen, je deze gelijktijdig oplaadt. Je wilt niet ‘s ochtends wakker worden met een batterijpercentage van 1%. 🙂

3. Neem een comfortabele houding aan

Het liefst in bed. Dat mag in een kleermakerszit, maar het liefst ga je onder de deken liggen, zodat je direct kunt wegdromen. Hierbij ga je het liefst op je rug liggen, ook al ben je misschien een buik- of zijslaper. Dit stelt je zometeen in staat een bodyscan te doen.

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de tweewekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Slaap meditatie

4. Doe een bodyscan

Een bodyscan is een proces waarbij jij je hele lijf ‘afgaat’ om zo waar te nemen wat er in je lichaam gebeurt. Zo begin je vaak bij je kruin en werk je de verschillende lichaamsdelen af, tot aan je tenen. 

Terwijl je begeleid wordt ieder lichaamsdeel te ‘scannen’, merk je bijvoorbeeld dat je armen zwaar voelen. Je buik voelt warm en “hé, m’n knie jeukt!” 

En hoewel dit natuurlijk een vreemde bezigheid lijkt, doet het wel degelijk iets. Zodra jij je namelijk focust op zoiets simpels als een jeukende neus, ben je niet meer bezig met die piekergedachten. 

Let daarom bij het kiezen van een juist audiobestand erop, dat zo’n bodyscan aanwezig is. Het is namelijk een ontzettend effectieve methode om de stress in je lijf weg te nemen. 

5. Observeer je gedachten

Afhankelijk van de meditatie-begeleiding die je hebt gekozen, kunnen er verschillende manieren aan bod komen om je gedachten te observeren:

  • Ademhalingsoefeningen — je wordt gevraagd om te tellen terwijl je in- en uitademt. Dit stuurt een signaal naar je brein dat het tijd is om te gaan slapen. 
  • Visualisatie — ook kan er een voorstelling geschetst worden waarin je een scene voorstelt, bijvoorbeeld een wandeling door een bos. Dit zorgt ervoor dat jij in een soort trance terecht komt, waardoor je eenvoudig weg sukkelt.
  • ‘Gratitude’-oefeningen — een slaap meditatie kan zich ook richten op het focussen op dingen waar je dankbaar voor bent. Vaak worden hier ook ‘affirmations’ herhaald, die zich richten op het versterken van je zelfbeeld. 

Slaap zacht!

Ga jij slaap meditatie proberen?

Vergeet je kamillethee. Stop met je homeopatische middelen en spoel je rustgevende lavendelgeur door de plee: geleide slaap meditatie kan wellicht de oplossing zijn voor je slaapproblemen. Het helpt je lijf te ontspannen en je brein te relaxen. Probeer het daarom eens: baat het niet, dan schaad het niet. Voordat je het weet zak je weg in een diepe sla… — zzzzz

Geïnteresseerd in dit onderwerp? Meditatie slapen

Wil je nou meer te weten komen over slaap check dan eens onze andere artikelen:

Of lees ons e-book ‘Beter slapen, slimmer Werken’ — gratis én boordevol slaaptips!

Slaap meditatie

Wie zijn wij? | Cursus Time Management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog