Vandaag moet je écht full focus aan een evaluatieverslag werken. De deadline hijgt in je nek. Maar helaas is dat niet het enige wat je aandacht trekt. Ondertussen piept en trilt je telefoon regelmatig, staan er collega’s aan je bureau, willen je kinderen op een thuiswerkdag iets van je, en haalt de neuriënde buurman je regelmatig uit je concentratie. Help, wat te doen? Deze tips helpen je concentratie te verbeteren. 

Waarom heb ik een slechte concentratie?

Denk jij regelmatig “Ik kan me niet concentreren”?. Je bent niet de enige met concentratieproblemen. We leven in een wereld waarin van je verwacht wordt altijd aan te staan. Vroeger konden mensen je alleen bereiken door naar je toe te lopen of een fax te sturen die je las op het moment dat het jóu uitkwam. Tegenwoordig kunnen collega’s, huisgenoten en druk appende schoonmoeders je op heel veel mogelijke manieren storen.

Op een gemiddelde dag word je gestoord door appjes, e-mails, Instagram-berichten, LinkedIn-reacties, Facebook-reminders, notificaties van NOS… Complete stilte om je heen is er niet bij.

Het is niet gek dat onze concentratieboog lager is dan een paar decennia geleden. We zijn het niet meer gewend om een uur ongestoord ergens aan te kúnnen werken.

Bovendien brengt hybride werken nieuwe uitdagingen met zich mee. Denk aan de buurvrouw die om een praatje verlegen zit of de vieze vaat die je vanuit je ooghoek wenkt. Je werk-privébalans behouden is dan lastiger. Zie je zo maar eens te concentreren!

Daarnaast kunnen er allerlei andere redenen zijn waarom je concentratie niet is wat je zou willen. Zo kun je ook concentratieproblemen hebben door…

  • …veel stress of angst;
  • …overgevoeligheid voor geluid;
  • hoogsensitiviteit (waardoor je meer prikkels waarneemt en ze sterker verwerkt);
  • …AD(H)D;
  • …autisme;
  • …niet-aangeboren hersenletsel;
  • …veel piekeren;
  • …een bore-out of burn-out.

concentratie verbeteren

Hoe kun je je concentratie verbeteren?

Gelukkig gloort er hoop aan de horizon: het is mogelijk om je concentratie en focus te verbeteren. Volgens Björn Deusings, die het boek ‘Elke Dag om 15.00 Uur Klaar’ schreef, vraagt concentratie om twee dingen:

  1. Je voorkomt afleiding. Dus je leert om je focus bij één ding te houden en je minder te laten meeslepen door zowel externe prikkels als interne prikkels. Externe prikkels zijn bijvoorbeeld WhatsApp-notificaties en Outlook-pop-ups. Interne prikkels zijn gedachten die je van je werk houden (zoals “Oh ja, niet vergeten om…”-ingevingen).
  2. Je laat je aandacht niet versnipperen. Dat betekent dat je je aandacht niet naar meerdere dingen tegelijk uit laat gaan. Laten we je uit één droom helpen: multitasking is niet mogelijk en werkt averechts.

Kortom: het is belangrijk om minder afleiding te hebben én je minder te láten afleiden door dingen die om je heen gebeuren. Zowel op kantoor als wanneer je thuis aan het werk bent, gaat dat je helpen om je focus langer vast te houden. Waar je ook aan werkt!

Waarom is je concentratie verbeteren belangrijk?

Je concentratie verhogen is belangrijk om je werk op tijd gedaan te krijgen, je tijd productief te gebruiken én de samenwerking met collega’s goed te houden. Niet voor niets zoeken we in Google massaal naar “concentratiepillen”, “concentratie verbeteren vitamine” en “concentratie verbeteren middelen”. Of je nu thuiswerkt, op kantoor zit of nog studeert, concentratie maakt je leven én werk een stuk makkelijker.

Waarom concentratie zo belangrijk is?

  • Het helpt je om informatie sneller te verwerken.
  • Concentratie is nodig om informatie te begrijpen en onthouden.
  • Als je geconcentreerd werkt, krijg je meer werk gedaan in minder tijd.
  • Je maakt minder fouten als je concentratie goed is.
  • Door concentratie kom je in de flow. Dat is goed voor je creativiteit en betrokkenheid.
  • Je krijgt je werk op tijd gedaan en komt minder snel in de knoop met je agenda.
  • Je zorgt voor een betere samenwerking, doordat je je werk op tijd aanlevert en goede kwaliteit levert.

Hoe kan ik mijn concentratie verhogen? 7 praktische tips

De truc voor je concentratie verbeteren zit hem dus met name in stoppen met multitasken, afleiding beperken en je focus trainen. Want dat je concentratieboog nu niet is hoe je hem graag zou zien, betekent niet dat je hem niet kunt verbeteren. Deze 7 tips gaan je helpen om je concentratievermogen te verbeteren.

1. Kies je de werkplek uit op je taak

Het fijne aan de mogelijkheid om hybride te werken, is dat je je werkplek kunt afstemmen op de taak waaraan je gaat werken.

  • Moet jij gefocust aan iets werken? Dan is het slim om dat op een thuiswerkdag op te pakken. De kans dat je gestoord wordt door collega’s is kleiner als je niet op kantoor bent.
  • Heb je juist overleggen staan of moet je ergens samen aan werken? Ga dan naar kantoor, omdat je zo makkelijker kunt schakelen.

Nu is het niet altijd mogelijk om het werk zo af te bakenen dat je de ene keer een hele dag in overleggen zit en de andere dag alleen maar full focus aan iets werkt. Werk je op kantoor en wil je je goed focussen? Zoek dan een stilteplek op en geef aan dat je even gefocust aan iets werkt. Block de tijd in je agenda en laat weten dat je alleen voor spoedjes gestoord kunt worden.

concentratie verbeteren

2. Vergroot met de Pomodoro-methode je concentratieboog

We zeiden het net al: veel mensen zijn door de grote hoeveelheid prikkels op een dag niet meer gewend om ergens lange tijd gefocust aan te werken. Gelukkig is er de Pomodoro-method als redder in nood. Deze methode helpt je om wél weer langere tijd gefocust aan iets te zitten.

Het werkt als volgt:

  • Zet je timer op 25 minuten (of bij zwaardere taken op 50 minuten).
  • Maak van die tijd een focusblok, waarin je achter elkaar gefocust aan één taak werkt.
  • Ondertussen pak je niet iets anders op. Je zet je notificaties uit, hebt Outlook niet openstaan en kijkt niet op je telefoon.
  • Daarna neem je 5 minuten pauze (of 10 minuten bij blokken van 50 minuten).
  • Vervolgens start je een nieuw focusblok en werk je opnieuw 25-50 minuten aan een taak.
  • Zo ga je door totdat je een paar focusblokken hebt gehad. Dan neem je een langere pauze.

Ook goed om in je achterhoofd te houden: probeer in pauzes van nieuwe schermprikkels weg te blijven. Dus loop een klein rondje, pak wat koffie of maak een praatje. Gebruik de tijd liever niet om snel het nieuws te checken, je e-mails weg te werken of appjes bij te lezen. Dan ben je namelijk ook tijdens je pauze gefocust bezig.

3. Schrap afleiding zoveel mogelijk

Het is prima mogelijk om veel van de dingen die je dagelijks uit je focus halen te schrappen! Dit zijn onze beste anti-afleidingstips voor zowel op kantoor als op thuiswerkdagen.

Afleiding tegengaan op kantoor

  • Check je e-mail op vaste momenten. Houd het bij hooguit drie keer op een dag. Verwerk dan direct alle binnengekomen e-mails volgens de OHIO-methode en sluit daarna Outlook af. Ook belangrijk: zet à la minute je Outlook-pop-ups uit. Dat scheelt al snel 20x afgeleid raken op een dag!
  • Gebruik een noise-cancelling headphone. Is het op jouw kantoor al snel rumoerig en zijn de stilteruimtes bezet? Neem een noise-cancelling headphone mee of zet binaural beats op, zodat je de omgevingsgeluiden niet of nauwelijks nog hoort.
  • Demp een groot deel van je telefoonnotificaties. Denk aan de meldingen die je krijgt voor social media, WhatsApp en e-mail. Vaak mis je echt geen belangrijke dingen als je dat doet. Vind je WhatsApp-notificaties uitzetten wat spannend? Demp dan specifieke apps (zoals de overactieve familieapp van je schoonfamilie).
  • Houd een notitieboek bij de hand. Noteer het daar direct in zodra er een “Niet vergeten om…”-gedachte in je oppopt. Schrijf die op als je gefocust bezig bent en ga daarna weer door.
  • Zet een websiteblocker aan. Dat klinkt misschien radicaal, maar het is een goede noodoplossing als jij bijvoorbeeld uit automatisme regelmatig naar Funda, NOS of Instagram surft.

Afleiding tegengaan bij thuiswerken

  • Ruim elke avond je bureau op, zodat je ‘s ochtends aan een opgeruimd bureau kunt aanschuiven. Rondslingerende papieren, vieze vaat of opengescheurde enveloppen zijn onnodige afleiding.
  • Installeer wandpanelen aan de muren. Al voor een paar tientjes kun je die kopen en ze houden veel geluid tegen! Bekijk onze checklist thuiswerken voor meer van dit soort handige thuiskantoor-tips.
  • Werk in een aparte ruimte. Dus niet aan de eettafel, naast de niet-opgeruimde keuken. En ook niet in de ruimte waar je kinderen spelen. En heb je die ideale werkplek niet? Koop dan een noise-cancelling headphone. Je merkt het: wij zijn fan van dat ding (en nee hoor, we hebben geen aandelen bij Sony!). 
  • Houd werk en privé gescheiden. Weersta de verleiding om onder werktijd een wasje te draaien, even snel boodschappen te doen of je kledingkast opnieuw in te delen. Probeer dat te bewaren voor je pauzes of voor na het werk. Dan gaan er niet onder werktijd ook nog to-do’s uit je privé-agenda door je hoofd spoken.

4. Stel prioriteiten en besef dat niet alles “dringend” is

Een veelvoorkomende oorzaak van een slechte concentratie is dat je in je hoofd álles belangrijk en urgent maakt. Voor jou voelt elke binnenkomende e-mail als heel belangrijk en aandachtvragend op dit moment. Dat terwijl lang niet alles direct je aandacht verdient.

Je concentreren gaat over je aandacht houden bij wat op dit moment je aandacht vraagt, en de rest kunnen loslaten doordat je in je agenda alles een plek hebt gegeven wat láter je aandacht verdient.

Prioriteiten stellen is cruciaal om je niet steeds te laten meeslepen door de waan van de dag en een vol hoofd te voorkomen. Check daarom bij elk verzoek van een collega (of bij iedere vraag van een mede-thuiswerker) of het nú je aandacht vraagt en of jij er daadwerkelijk iets mee moet.

Stel jezelf een paar vragen om te bepalen in hoeverre je voor een taak alles uit je handen moet laten vallen of dat het prima even kan rusten:

  • Welke taken zijn dringend en vereisen NU je aandacht? Ga nu direct met die taken aan de slag of zorg ervoor dat iemand anders ze snel kan oppakken.
  • Welke taken zijn wel belangrijk, maar niet dringend? Zet die taken in je agenda en zet ze voor nu uit je hoofd. Je hebt het ingepland voor een later moment, dus dit komt goed!
  • Welke taken zijn niet belangrijk en ook niet dringend? Die kun je schrappen uit je agenda. Noteer ze eventueel op een “misschien ooit”-lijstje, maar vergeet ze voor nu. Dit komt nog wel!
  • Welke taken zijn wel belangrijk, maar hoef jij niet per se te doen? Kijk of je ze aan iemand kunt uitbesteden.

Let er daarbij op dat je je takenlijst realistisch houdt. Dus check of alles wat je opgeschreven hebt daadwerkelijk past in je beschikbare tijd. Is dat niet zo? Check dan wat je kunt uitstellen, wat je kunt delegeren en welke niet-belangrijke én niet-urgente dingen je zelfs kunt schrappen.

concentratie verbeteren

5. Vergeet geen pauzes te nemen

Het klinkt misschien verleidelijk om je pauzes in drukke periodes over te slaan, zeker als je toch thuis werkt. Maar vergis je niet: pauzes zijn júist als je een drukke dag hebt belangrijk. Niemand kan urenlang gefocust doorwerken. Als je dat wel probeert, zal je merken dat je concentratie juist afneemt, dat je meer fouten maakt en dat je creativiteit niet op zijn best is.

Dus neem zeker elk uur een paar minuten pauze en sla je lunchpauze ook niet over. Zo krijgt je brein een reset, waardoor daarna je energie, concentratie, creativiteit en scherpte weer op peil zijn.

6. Maak afspraken over wel/niet storen

Zowel wanneer je op kantoor zit als wanneer je thuiswerkt, is er altijd het risico om gestoord te worden. Thuis staat misschien je puberzoon met een huiswerkvraag voor je deur terwijl je net in een belangrijke meeting zit. Op kantoor is er vast regelmatig een collega met een dringend verzoek.

Hoe je daar wat aan doet? Afspraken maken gaat je helpen!

Niet elke vraag of verzoek verdient acuut jouw aandacht. Wat “dringend” lijkt, is vaak genoeg helemaal niet zo dringend en had ook prima op de e-mail of in een meeting later in de week gekund.

Hoe je daar afspraken over maakt?

Geef thuis aan je partner, kinderen of huisgenoten aan wanneer en waarvoor ze je mogen storen. Laat het weten als je in een meeting zit of aan iets belangrijks werkt en absoluut niet gestoord mag worden. Geef daarnaast aan wat redenen zijn waarvoor ze wél op je deur mogen kloppen. Denk aan een bloederige valpartij of iemand die aan de deur staat en die alleen jij kunt helpen. Of een vers gezette espresso natuurlijk.

Spreek op kantoor met collega’s af wat voor jullie “dringende” zaken zijn (een gecrashte server bijvoorbeeld) en waarvoor jullie elkaar mogen storen. Bespreek ook welke vorm van contact jullie gebruiken bij dringende dingen. Zo kun je samen bepalen om te bellen als er iets dringends is. Dan weet je ook dat je wel móet opnemen als een collega belt. Dit is vast belangrijk!

Verder helpt het voor de samenwerking met collega’s om een 1-op-1-lijst af te spreken. Dat houdt in dat je voor elke collega met wie je veel samenwerkt een lijst samenstelt waarop je niet-acute vragen of verzoeken noteert voor die persoon. De ander doet dat andersom ook voor jou. Prik elke week of een paar keer per week een moment om die punten te bespreken. Zo stoor je elkaar één keer voor tien dingen in plaats van tien keer voor één ding.

7. Doe concentratie-oefeningen om je concentratie te verbeteren

Verder kun je je concentratie verbeteren door buiten werktijd om vaker één ding tegelijk te doen. En dat zonder je te laten afleiden door wat er om je heen gebeurt.

Meditatie is daar een goede manier voor (en nee hoor, daar is niets zweverigs aan!), maar er bestaan ook andere mindfulness-oefeningen. Meer in het algemeen helpt het om vaker te singletasken. Zo leer je om je, ondanks de aandachtvragende notificaties die toch wel doorgaan, je focus te houden bij waar je mee bezig bent.

Oefen er bijvoorbeeld op deze manieren mee:

  • Zet eens geen video of podcast aan tijdens het koken, maar focus je enkel en alleen op het roeren in de pan.
  • Wandel in je eentje en zet je telefoon uit, zodat je nergens anders mee bezig bent dan met het lopen.
  • Grijp tijdens je lunch eens niet naar je telefoon, maar eet rustig en met je aandacht bij je boterham.
  • Probeer tijdens een meeting niet ondertussen je e-mail te checken of iets anders te doen.

Dat alles is misschien wennen, ook omdat multitasken soms heel efficiënt kan lijken. Maar je zult merken dat je er beter in wordt om nog maar één ding te doen naarmate je het vaker hebt geprobeerd.

Echt, iedereen kan leren zich te concentreren. Als je het maar niet te snel opgeeft en gaat ontdekken dat even snel een mailtje tussendoor versturen niet reuze-effectief is, maar juist de boosdoener is van je gebrek aan focus.

Tijd om er korte metten mee te maken!

Meer lezen over concentratie en productiviteit?

Ha, laten wij daar nu net zo geïnteresseerd in zijn als jij. Op Instagram praten we via de accounts van Björn en Tijdwinst honderduit over hoe je slimmer werkt, je productiviteit verhoogt en je beter kunt concentreren. Volg je ons daar al? We delen hier dagelijks praktische tips om je concentratie te verbeteren en meer gedaan te krijgen in minder tijd (maar dan zónder jezelf voorbij te lopen).

concentratie-verbeteren

Mensen vroegen ook

Waar krijg je een betere concentratie van?

Als je je concentratie wilt verbeteren, helpt het om te oefenen met je focus bij één ding houden. Dat kun je doen door te oefenen met singletasken. Ga bijvoorbeeld lunchen zonder ondertussen door je telefoon te scrollen. Wandel zonder een podcast in je oren. Probeer 25 minuten achter elkaar aan een taak te werken met je telefoongeluid op stil. Hoe vaker je dit doet, hoe makkelijker het wordt om een tijdje maar één ding te doen. Hallo, betere concentratie!

Wat helpt voor concentratie?

Voor je concentratie is het goed om twee dingen te doen: 1) afleiding beperken, 2) versnippering tegengaan. Met afleiding beperken bedoelen we dat je bijvoorbeeld je notificaties uitzet, je mailbox niet te vaak checkt of een noise-cancelling headphone of muziek opzet voor minder last van omgevingsgeluid. Versnippering kun je tegengaan door niet steeds meerdere dingen tegelijk te doen. Dus weersta de verleiding om onder werktijd nog “snel” de vaat op te ruimen of elk kwartier appjes te beantwoorden.

Wat kun je doen tegen een slechte concentratie?

Als je last hebt van een slechte concentratie, is de Pomodoro-techniek een aanrader om te proberen. Dit houdt in dat je in tijdblokken van 25 minuten (of 50 minuten bij grotere taken) geconcentreerd aan één taak werkt en ondertussen niet je e-mail checkt, appjes beantwoordt, etc. Na die 25 of 50 minuten neem je een korte pauze om daarna met een nieuw blok te starten. Zo wen je jezelf aan om één ding te doen en je daarbij niet te laten afleiden.

Wat kun je nemen voor een betere concentratie?

Er bestaan allerlei middelen om je concentratie te verhogen tijdens examens of je concentratie te verbeteren bij ADD of ADHD. Aangezien wij productiviteitsexperts zijn en geen artsen, raden we je aan om altijd je huisarts om advies te vragen voordat je iets gaat slikken voor je concentratie. Concentratiemiddelen zijn niet iets om zomaar mee te starten. Doe dat alleen als je huisarts het je voorschrijft.

Los daarvan kan het al enorm helpen om oefeningen te doen om je concentratie te verbeteren. Oefen bijvoorbeeld met mindfulness of daag jezelf uit om vaker één ding tegelijk te doen (zoals wandelen zonder een podcast op). Dat is een onschuldige en effectieve manier om je concentratie te verhogen.

Wil je thuis én op kantoor slimmer en meer gefocust werken?

Wij delen graag de praktische tips en tricks die we in 20 jaar ervaringen hebben opgedaan. Volg onze nr. 1 training timemanagement (op een locatie bij jou in de buurt of online).

In deze training ga je leren hoe je je takenlijst wél afgevinkt krijgt, hoe je je focus behoudt, hoe je je minder laat meeslepen door de waan van de dag en hoe je zowel thuis als op kantoor efficiënter samenwerkt. Je gaat met veel concentratietips én planningskills naar huis.

concentratie verbeteren

Wie zijn wij? | Tijdwinst.com

Wil je leren om op kantoor en thuis slimmer (samen) te werken? Dan zit je bij Tijdwinst goed. Wij zijn als trainingsbureau al 20+ jaar gespecialiseerd in efficiënter werken en geven daarover trainingen in het hele land en online. De onderwerpen waarin we ons vastbijten, variëren van timemanagement tot snellezen.

Nieuwsgierig? Neem een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale en fysieke) trainingen.

  1. 1-daagse training Timemanagement | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog