We werken massaal thuis. En dat bevalt zo goed dat een aantal organisaties hebben besloten dat thuiswerken een permanent karakter krijgt. Enkelen geven hun medewerkers zelfs een budget: een bedrag zodat ze hun thuiswerkplek optimaal kunnen inrichten. Welke spullen zij het beste kunnen kopen? Ik vertel het je, in dit artikel. De must haves en de nice to haves op een rij.

Laat ik meteen met de deur in huis vallen: ik ben geen arbeidsdeskundige of ergonoom. En natuurlijk snap ik dat er arboregels bestaan en dat die zeker nuttig zijn; ik heb ze bekeken maar ook weer even snel weggeklikt,

Dat een bureaublad niet zwart of glanzend mag zijn, wist ik bijvoorbeeld niet. En dat een bureaulamp tussen de 200 en 400 lux moet zitten of een beeldscherm pixel 0,25 mm moet zijn? Dito. Een bureaustoelzitting 15 graden kantelbaar? Ik had er werkelijk geen idee van.

En eerlijk gezegd: het zal me worst wezen.

Toen ik namelijk mijn eigen thuiskantoor inrichtte wilde ik vooral een prettige omgeving creëren. Eén waarbij ik goed ‘gereedschap’ ter beschikking heb en die het liefst niet teveel kost. Wel is het zo dat ik bij twijfel altijd voor een a-merk kies.

Graag wil ik mijn aankopen en tips met je delen. Handig, zeker wanneer je van je werkgever een thuiswerkbudget ontvangt.

Thuiswerkplek_

Disclaimer: 

Alle producten worden belangeloos genoemd. Er is dus geen sprake van een betaalde samenwerking en de meeste producten gebruik zelf en zijn met eigen geld gekocht.

Waar ik het niet over ga hebben

Ik besteed geen aandacht aan zaken die je waarschijnlijk al hebt of die niet meer van deze tijd zijn:

 • Een laptop of desktop
  Als jij structureel thuis werkt dan ga ik er vanuit dat je werkgever zorgt voor een goede laptop en dat je daarin niks te kiezen hebt. Persoonlijk lijkt het me ook totaal niet wenselijk dat iemand zijn werk doet vanaf een privé laptop. Niet vanwege de veiligheid en ook niet vanwege het ‘blurring’ effect.
 • Een printer of scanner
  Scannen doe je met je mobiel (Scannable of Office Lens), een handtekening zetten doe gewoon digitaal en een printer heeft 99% van het volk niet meer nodig voor z’n werk. Het is de 21e eeuw.Mijn eigen thuisprinter kocht ik 3 jaar geleden en draait nog altijd op de toner die ik erbij gekregen heb.
 • Een archiefkast
  Wat? Ja echt…. Volgens de arboregels heb je recht op een archiefkast. Waarom? Zodat je daar je nietjes, perforator en andere kantoorartikelen in kunt stallen.Maar: aangezien je niet print en gaat voor digitaal heb je dat spul allemaal niet nodig.

  Mocht je toch een deel van je (thuiswerk)budget aan een archiefkast willen verkwisten dan moet dit wel de moeder aller archiefkasten zijn en willen we een foto zien.

Checklist thuiswerken tips

Wat je echter wél nodig hebt – 5 must haves

1. Een goede bureaustoel die lief is voor je rug en nek – € 149

Aan de keukentafel werken, zittend op dat eetkamerbankje is leuk voor een uur. Daarna is het wel klaar, voor je rug dan. Werk je namelijk langdurig vanuit huis dan wil je een ergonomisch verantwoorde bureaustoel. Een die zowel in hoogte, als in diepte verstelbaar is. Dat geldt eveneens voor de armsteunen en rugleuning. Zoiets hoeft geen vermogen te kosten.

Zelf heb ik een MARKUS bij de IKEA gekocht.

2. Een stevig bureau dat elke toetsaanslag weerstaat – € 179

Eén die in hoogte kan worden ingesteld — misschien zelfs zo dat je er een zit/sta-bureau van kunt maken. Zolang je goed kunt aanschuiven, benen en voeten comfortabel kwijt kunt, zit je goed. Zolang hij maar niet zwart is. Of glanzend.

Ook hier ben je geen fortuin aan kwijt. Een collega van mij is zo blij als een kind met zijn SKARSTA bureau van dezelfde Zweedse blikveldvervuiler.

3. Een gigantisch beeldscherm – € 239

Wettelijk mag je maximaal twee uur per dag achter een laptop zonder hulpmiddelen werken. Niet voor niks, want het is funest voor je houding.

Door eenvoudigweg je laptop op een verhoging te zetten, los je dit probleem snel op. Totdat ik thuis een kantoor inrichtte gebruikte ik zelf een Bento Toolbox. Staat net wat chiquer dan drie stapels printpapier om je monitor te verhogen (en die heb je niet, want nogmaals: je hebt geen printer.).

Uiteindelijk heb ik gekozen voor een extern beeldscherm. Niet alleen omdat beter is voor je ogen, je krijgt ook meer gedaan omdat je meerdere schermen naast elkaar kunt gebruiken.

Op ons  kantoor werkt iedereen met een 49” ultrawide monitoren van Dell. Dit prachtbeest was prijzig, (€ 1399,-) maar dan heb je ook wat. Thuis heb ik het bescheiden gehouden. Een 29” van Samsung (€ 239).

4. Een premium toetsenbord en muis – € 225

Een toetsenbord en muis zijn voor een kenniswerker als wat een hamer is voor een timmerman: essentieel. Kies daarom voor kwaliteit. Wil je liever RSI oplopen, werk dan vanaf je laptoptoetsenbord en koop een goedkope muis van een c-merk.

Hecht je echter waarde aan comfort en je gezondheid, koop dan goed spul. Zelf heb ik een Apple toetsenbord en Magic Mouse; en dat werkt fantastisch – de mails vliegen de deur uit.

En of ze aan de arbo-regels voldoen? Ik neem aan van wel. Het midden is in ieder geval “dikker dan 4 cm” en ook met die hellingshoek van “5 tot 25 graden” zal het wel snor zitten.

5. Hoor alleen de stemmen in je eigen hoofd: noise cancelling headset – € 225

Vorig jaar zijn we verhuisd naar een nieuw pand en nu zitten we samen in een grote open ruimte. Ik heb gelijk op ieder bureau een noise cancelling headset geplaatst en we hebben samen afgesproken dat (telefoon)gesprekken niet in de open office plaats mogen vinden. Daarvoor hebben we aparte ruimtes. Kort gezegd: wij gebruiken een open office zoals hij oorspronkelijk bedoeld is. Een plek waar je geconcentreerd kunt werken.

Sinds het begin van de Coronacrisis heb ik hem echter mee naar huis genomen omdat ik nu nog vaker thuiswerk.

Het maakt echt gruwelijk veel verschil uit: als ik aan de eetkamertafel zit te werken met mijn gezin om me heen hoor ik ze vrijwel niet . Maar ook boven op mijn kantoor filtert het ding zonder probleem de spelende buurtkinderen weg en kan ik volledig gefocust werken.

Een aanrader dus voor iedere werknemer thuis. Welke moet je kiezen? Die van Bose en Sony worden door vrijwel unaniem gezien als de gouden graal. Zelf gebruik de Sony WH-1000XM3.

Checklist thuiswerken tip

3 nice to haves voor als je geld over hebt

6. Laat je poriën zien met een HD webcam – € 149

De meeste ingebouwde webcams zijn zeker niet slecht, maar de kwaliteit van mijn externe Logitech is simpelweg next level.

Ik merkte namelijk dat ik steeds vaker online meetings had waarin het beeld van mijn gesprekspartner korrelig was. Niet fijn. Een externe webcam zorgt er echter voor dat dit kraakhelder is en dat maakt ab-so-luut een verschil in de kwaliteit van het gesprek.

Mocht je dus budget over hebben, koop er een. Mijn webcam heb ik zelf via Marktplaats gekocht, aangezien ze in iedere (web)winkel waren uitverkocht.

7. Geluidsdemping om af te rekenen met galm galm galm – € 120

Mijn thuiskantoor galmt en dat is niet fijn. Niet tijdens een telefoongesprek en al helemaal niet tijdens een online meeting. Ik moest en zou daarom akoestische wandpanelen hebben.

De prijs die men hier echter voor vraagt is schandalig. Denk aan bedragen van 3- tot 400 euro. En dat voor een product dat bestaat uit een frame van vier latjes, wat Rockwool en een lapje stof.

Gelukkig vond ik via een internet een site van een handige man die daar hetzelfde over dacht en ze zelf in elkaar knutselt voor prijs waarvan ik dacht: “okay, daar ga ik niet zelf voor prutsen.

Besteld, 3 panelen opgehangen: weg galm. Ik had tranen in m’n ogen. Schade € 120.

8. WIFI die overal doorheen komt

Een organisaties kwam recentelijk slecht in het nieuws. Thuiswerkende medewerkers die geen stabiel  internet hadden, werden gekort op hun salaris omdat ze zonder goed internet helemaal niet volwaardig van thuis uit konden werken.

Zonder verder op het geval in te willen gaan, ben ik wel van mening dat je tegenwoordig niet kunt functioneren zonder een razendsnelle internetverbinding. Noch op kantoor, noch thuis.

Je hebt daarom  een snel abonnement nodig en WIFI die overal in huis sterk genoeg is om te kunnen videobellen zodat je niet gebonden bent aan één plek om je werk te doen.

Mocht je daarom geld over hebben in je budget: versnel dan je abonnement (indien nodig) en koop een Wifi dat zo sterk is dat hij overal doorheen komt.

Geen vaste werkplek thuis?

Natuurlijk heeft niet iedereen de ruimte om thuis een vaste werkplek in te richten. Ook zijn er mensen die het simpelweg niet willen. Je koopt een huis immers om in te wonen en niet om als kantoor te dienen.

In dat geval moet je waarschijnlijk compromissen sluiten (arbotechnisch) maar kun je ook prima thuiswerken. Je checklist voor thuiswerken wordt wel meteen een stuk korter.

Zelf had ik de eerste 4 maanden geen kantoor thuis en gebruikte ik 3 tools om in huis een mobiele werkplek in te richten.

Thuiswerken is ‘here to stay’, nu het samenwerken nog

Bij een groot deel van de organisatie is thuiswerken afgelopen maanden de norm geweest en ook in de toekomst zal dit zo blijven. Werknemers vinden het prettig en werkgevers merken dat het ziekteverzuim terugloopt en dat mensen niet minder productief of betrokken zijn.

Wel is het tijd om nu serieus na te denken over het inrichten van je thuiswerkplek. Hopelijk helpen de tips uit dit artikel daarbij.

Wel wil ik jou en je collega’s aanraden om ook na te denken over hoe jullie op afstand op een effectieve manier kunnen samenwerken. Denk hierbij aan hoe jullie het werk organiseren, prioriteiten stellen, doelen halen, onderlinge communicatie optimaliseert, werkafspraken maakt bereikbaarheid en voorkomt dat iedereen 20-7 ‘aan’ staat.

Wil je daar meer over weten. Kijk dan eens naar onze training Effectief Thuiswerken voor Teams. Deze kun je alleen, of samen met je collega’s, volgen. Zowel online als op locatie.